Campagne Leusden

Leusden heeft sinds 2015 het predikaat Fairtrade Gemeente. Voor deze eervolle titel moeten we voldoen aan zes criteria gesteld door de organisatie Fairtrade Gemeente. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een aantal bedrijven Fairtrade koffie en thee schenkt, supermarkten Fairtrade producten aanbieden, de horeca in Leusden fairtrade producten schenkt of serveert en je bij giftshops terecht kunt voor eerlijke cadeautjes en huishoudelijke artikelen.

De titel van Fairtrade Gemeente kent de volgende zes criteria:

N

Lokale werkgroep

In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zetten jullie je in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden. Jouw groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

N

Bedrijven & organisaties

Lokale organisaties (zoals scholen, kerken en verenigingen) en bedrijven gebruiken Fairtrade producten. Zij organiseren activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij Fairtrade te vergroten.

N

Het gemeentebestuur

De gemeente omarmt Fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hier naar.

N

Media-aandacht

Je organiseert een evenement dat media-aandacht trekt, bijvoorbeeld bij het behalen van de titel. Ook ontwikkel je een plan om de campagne gedurende het hele jaar in het nieuws te houden. In de krant, op de radio of televisie.

N

Winkels en horeca

Winkels in jouw gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert Fairtrade producten. Het minimaal te behalen fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

N

MVO

De werkgroep zet een initiatief op om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streekproducten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

Meer informatie over de criteria is te vinden op de overkoepelende campagne website: www.fairtradegemeente.nl en www.wereldwinkelsnederland.nl.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This