Eerlijk van ver weg, eerlijk van dichtbij

In onze winkel is een apart schap met alle Fairtrade Original producten. Deze én andere fairtrade producten staan ook nog eens bij de verschillende productgroepen in de winkel.

William Wahle

Jumbo Wahle

De fairtrade week in mei staat in de gemeente Leusden in het teken van fairtrade koken. Hoe zet je een lekkere, eerlijke maaltijd op tafel?

Wat is eerlijk?

Vanuit de fairtrade gedachte zijn producten eerlijk als boeren/arbeiders een eerlijke prijs krijgen voor (de vrucht van) hun werk. Producten met het fairtrade keurmerk zijn bovendien milieuvriendelijker en duurzamer geteeld, dan veel producten zonder dit keurmerk.

Er valt iets voor te zeggen om ook lokale producten, die je in je eigen woonomgeving rechtstreeks bij de producent kunt kopen, als fair trade te beschouwen. Boeren bepalen immers zelf hun verkoopprijs. Ook kun je besparen op vervoerskosten, waardoor lokaal kopen duurzamer kan zijn. Als de producten dan ook nog eens milieuvriendelijk en duurzaam zijn geteeld, kun je zéker spreken over eerlijke waar.

Lekker lokaal uit Leusden

In de gemeente Leusden zijn meerdere voedselproducenten waar je rechtstreeks eieren, aardappelen, vlees, groenten en zuivel kunt kopen. Een lijst-in-wording staat hier.

Fairtrade in de supermarkt

In de supermarkt zijn véél meer fairtrade producten te vinden dan je misschien denkt. Grote supers als Lidl, Jumbo en Dirk hebben zelfs fairtrade producten in hun eigen huismerk (zoals koffie, thee en chocolade). Je herkent de producten direct aan het fairtrade logo.

Recepten

Lekker aan de slag dan maar! Recepten voor eerlijke maaltijden uit Leusden staan hier!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This