Geef boeren een kans
Geef boeren uit arme landen een kans om hun producten tegen een redelijke prijs in rijke westerse landen te verkopen. Uit dat idee ontstond in 1969 de eerste Wereldwinkel. Rijke landen hieven destijds hoge importtarieven op goederen uit ontwikkelingslanden. De wereldwinkels wilden dat anders aanpakken. Tegen hogere prijzen werden rietsuiker, thee en koffie van arme boeren aangeboden. Zo kregen zij een redelijke prijs voor hun producten.
Al snel kreeg menig dorp en stad een eigen wereldwinkel. Zo zijn ook mijn man Ben en ik in 1979 in Leusden begonnen. Het assortiment werd al gauw uitgebreid met allerhande nijverheidsproducten. De wereldwinkel is in de loop der tijd meer en meer een cadeauwinkel geworden. Na een bloeiperiode zitten de wereldwinkels nu in de hoek waar de klappen vallen. Fairtrade producten zijn volop te koop in de supermarkten en andere winkels. Een aantal wereldwinkels heeft de winkel moeten sluiten.
De wereldwinkel in Leusden zag ook weer in 2017 de omzet dalen. Gelukkig lukt het om de winkel open te houden: de huur is niet te hoog en er zijn nog voldoende vrijwilligers, zelfs nog weer nieuwe mensen om in te werken! Toen de winkel 30 jaar bestond , zei ik tijdens de festiviteiten : “Ik hoop dat over 10 jaar de wereldwinkel niet meer bestaat . Dat er dan in de reguliere winkels steeds meer fairtrade producten te koop zullen zijn! “ Maar een fairtrade cadeauwinkel zal er in 2019 vast nog wel zijn in Leusden! En dat zullen we dan vieren: 40 jaar Wereldwinkel Leusden! Want eerlijke handel blijft nodig om de producenten dichtbij en veraf een eerlijk inkomen te geven. Of zoals een spreuk van Loesje luidt:
EERLIJKE HANDEL
HOEZO IS ER NOG
ONEERLIJKE HANDEL DAN
EN STAAN WIJ DAT TOE
LOESJE
door: Chieni Wassink