Gebakken ananas met vanille-ijs

Ingrediënten
Lokaal
- 1 bak vanille-ijs
Fairtrade
Overig
-
1 tl kaneel
-
2 el kokosrasp of gehakte pistache
Bereidingswijze
- Giet de ananasschijven af en bewaar het sap.
- Verwarm de biologische kokosolie in een koekenpan en bak hierin de ananasschijven om en om tot ze bruin kleuren.
- Blus af met twee eetlepels van het ananassap en roer even om zodat het sap over de gebakken ananas verdeeld is.
- Haal de pan van het vuur en schep de kaneel erdoor.
- Verdeel de ananas en het sap over 4 bordjes en schep op ieder bordje een bolletje vanille-ijs.
- Bestrooi elk dessert met de kokosrasp of gehakte pistache.
Bron: Fairtrade Original
Waarom fairtrade ananas?
In 2009 publiceerde ICCO het onderzoek ‘arbeidsrechten in ananasteelt in Costa Rica’. Dit rapport maakte schokkende details openbaar over de ananasteelt. De arbeiders op ananasplantages moeten lange dagen werken voor weinig loon. Overwerk wordt niet uitbetaald. Ze moeten vaak zonder beschermende kleding werken tussen de stekelige planten, en met gevaarlijke pesticiden. Het werk is uitputtend en ongezond door het gebruik van alle chemische middelen. Daardoor kan een arbeider het werk gemiddeld maar vier jaar doen. Duidelijk is dat deze omstandigheden aangepakt moeten worden en dat we niet langer moeten investeren in deze manier van werken.
Daarom is het zo belangrijk dat we in Nederland fairtrade ananassen (ver)kopen. Van fairtrade ananas weet je dat de arbeiders een goed loon krijgen, beschermd worden door goede kleding, lid mogen worden van een vakbond en dat daarnaast het product aan strenge milieueisen voldoet.
