Koken is Kiezen

Dat was even schrikken voor de bijna  40 deelnemers aan de workshops in april. Dat vlees eten schadelijk is voor het milieu vanwege de CO2 uitstoot en het vele watergebruik wisten de meesten wel. Kaas eten is dan toch een goed alternatief? Maar de workshopleider Alfred Slomp hielp ons al gauw uit die droom: de productie van kaas levert minstens evenveel schade op als vlees! Dat was even een eyeopener! Zo kwam er op de twee avonden veel aan bod.

Alfred ging uit van vier items: – boeren, – consumenten, – dieren, – milieu. Wat laten we het zwaarst wegen bij het kopen van onze producten? Als consument wil je graag dat iets smaakvol is en niet teveel kost. De boeren willen een goede, eerlijke prijs voor hun product. En wordt er goed omgegaan met de dieren en het milieu? Keuzes maken daar gaat het steeds om.

Maar daar blijft het niet bij, want wat doen jouw bank en politieke partij aan oneerlijke verdeling van welzijn en welvaart? Wereldwijd bezit 1 % van de wereldbevolking evenveel als de andere 99 %! Wie veel bezit wordt steeds rijker. Wie arm is blijft arm. Dat maakte een spel met een bak dobbelstenen ons duidelijk: in groepjes van 5 gooiden we elk met 1 dobbelsteen. Voor elke keer dat je 6 gooide mocht je er een steen bij pakken. Al snel waren de verschillen groot: sommigen hadden 10 of meer dobbelstenen , iemand zelfs 21 terwijl anderen nog steeds 1 steen hadden.

Ook het grote aantal keurmerken kwam aan bod. Je ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Waar staat welk keurmerk eigenlijk voor? Het ene keurmerk garandeert fatsoenlijke prijsafspraken met de boeren, andere  duurzame productiemethoden (zie: keurmerken.milieucentraal.nl).

Alfred gaf ons aan het eind een aantal tips mee:

  • Eet zoveel mogelijk plantaardig en onbewerkt voedsel.
  • Eet niet meer dan je nodig hebt.
  • Eet groenten en fruit van het seizoen en eet producten uit de regio.
  • Lees het etiket.
  • “Beter inconsequent goed dan consequent fout”  Marianne Thieme

Op de website http://www.godindesupermarkt.nl/lees-en-kijk/ staat een serie boeken en websites voor nadere informatie.

Fairtrade Leusden blog

Pin It on Pinterest

Share This