Bezoek aan drie importeurs van Fairtrade producten!

Op maandag 13 november j.l. vertrok een groep medewerkers van de Wereldwinkel naar Culemborg. Ik (nog maar net als vrijwilliger begonnen) ging voor de eerste keer mee.

Als eerste bezochten wij Centrum Mondiaal, een Fairtrade groothandelscentrum voor drie importeurs, waar wij op zoek gingen naar leuke beeldjes, kaarten en kleingoed voor de verkoop in de winkel. Ik keek mijn ogen uit naar de mooie vilten slofjes en wollen sjaals, de kleurige manden, fijne houten beeldjes en mooie schalen. Wat een mooie dingen allemaal.

Daarna op weg naar Fairplaza (“FairPlaza zet zich met hart en ziel in voor fair trade, duurzame en eerlijke producten, waarvan er inmiddels meer dan 20.000 van zijn geïmporteerd.”) Hier was een inspiratiedag met als thema ‘Winter’. We werden verwelkomd met een glaasje glühwein en aldus in de stemming gekomen waaierden wij in groepjes uit.

Ik was verbijsterd: zo groot en zoveel te zien en allemaal Fairtrade. Wat een prachtige sieraden en mooi aardewerk (ik nam gelijk een paar schaaltjes voor mezelf mee). Oh en al die mooie beeldjes, kaarsen en schitterende houten kaasplanken, mandjes en tassen, mutsen en sjaals, boeken en kaarten, kerstengeltjes en kerststalletjes…, te veel om op te noemen. En dan te bedenken dat de meeste dingen kleinschalig of zelfs handmatig zijn geproduceerd. De winkelwagentjes waren al snel gevuld en was het tijd om even bij te komen met een hapje en wat drinken.

Toen nog even naar Barbosa (“Importeur van fair trade goederen”), waar ook nog veel leuks te vinden was.

Terug in Leusden dacht ik aan de spreuk die ik zag bij Fairplaza:

DENKEN MET JE HART, MAAKT VEEL DINGEN KLOPPEND.

* door Els Elings

fairtrade Leusden

Pin It on Pinterest

Share This