Een indruk van mijn voetafdruk

Dinsdag 5 juni is het wereldmilieudag. Deze jaarlijkse dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen en in meer dan 100 landen zijn inwoners, bedrijven en organisaties op die dag actief voor het milieu. Bij Wereldmilieudag denk ik al snel aan de grote wereldwijde thema’s. Klimaatverandering, energietransitie, plastic soep en voedselverspilling  zijn grote uitdagingen.

Maar waar liggen onze eigen oplossingen? Wat doen we al, en wat kunnen we nog meer doen? In Leusden organiseren De Groene Belevenis en CML die dinsdagavond een inspiratie avond; welke lokale oplossingen zijn er voor die grote wereldwijde thema’s? Het berekenen van je ecologische voetprint blijkt hierin een praktisch hulpmiddel. Marjolein Tiemens komt hierover vertellen en die avond berekenen alle aanwezigen ook de eigen voetprint.

In de voorbereiding op deze avond maak ik natuurlijk ook mijn eigen voetprint. Energiegebruik, vervoerskilometers, koopgedrag… Het komt allemaal aan bod. Ondanks mijn bewuste leefstijl is de uitkomst een eye-opener. Om in mijn levensonderhoud te voorzien heb ik 2,3 hectare nodig. Ik lees dat de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander 6,3 hectare is, maar dat de gemiddelde beschikbare ruimte per aardbewoner maar 1,8 Ha is. Ook ik leef dus op te grote voet! Ik besef hoe groot de impact van de mens op onze natuurlijke hulpbronnen is, we hebben immers maar 1 aarde! Maar ik bedenk me ook hoeveel mensen bij mijn eigen voetprint zijn betrokken… Mensen die met zorg mijn voedsel telen dat ik in de winkel koop. Mensen die de spullen in mijn huis geproduceerd hebben in verre fabrieken. Mensen die mijn kleding in elkaar naaien, dat ik dagelijks uit de kast trek. Zoveel handen aan het werk waardoor ik “zorgeloos” mijn spullen kan kopen.

Zouden deze mensen net zo “zorgeloos” zijn? Waarschijnlijk werken ze op plekken waar ik nooit zou willen werken, voor een salaris waarvan ik niet zou weten hoe ik ermee rond zou moeten komen. Ik besluit in de winkel nog vaker te kiezen voor het Fairtrade logo, als dank aan de mensen die mijn aankoop gemaakt hebben. Want ze verdienen het om een fatsoenlijk bestaan te kunnen opbouwen. En het onderwerp voor onze volgende workshop? Ik ben heel nieuwsgierig of er ook een sociale voetafdruk bestaat!

Persoonlijke blog van Henriette Former, werkzaam bij De Groene Belevenis

Fairtrade Leusden

Pin It on Pinterest

Share This