Kleding

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende en onderdrukkende industrieën ter wereld. Gelukkig kan iedereen die kleren draagt een bijdrage leveren aan verandering! In vier stappen helpen we je aan een eerlijker en duurzamer gevulde kledingkast.

Stap 1: Winkelen in je eigen kledingkast

In je kast hangt en ligt soms meer dan je denkt. De kunst is om te kijken of je nieuwe en verrassende combinaties kunt maken met de kleding, sjaals, riemen, schoenen en sieraden die je al hebt. Hoe? Bekijk deze vlog voor de beste tips.

Stap 2: Ruilen of tweedehands kopen

Kledingruilfeestjes, marktplaats, en natuurlijk de good old kringloopwinkels, zijn plaatsen waar je voor weinig geld en weinig milieu-impact nieuwe items voor je kledingkast kunt vinden. Waar moet je op letten als je tweedehands kleding ruilt of koopt?

 

Stap 3: Eerlijke kleding

Wanneer is kleding duurzaam? Duurzaamheid kun je onderscheiden in twee categorieën: ecologische duurzaamheid, dus de impact van het maken, wassen en weer recyclen van kleding op de leefomgeving en de aarde. En sociale duurzaamheid: de werk- en leefomstandigheden van de mensen die de kleding maken. Eerlijke kleding staat voor eerlijke werkomstandigheden en een leefbaar loon voor de mensen die onze kleding maken.

Stap 4: Duurzame materialen

Als je goede kwaliteit kleding koopt, kan kleding ook lang meegaan. Bovendien heeft de manier waarop je je kleding onderhoudt ook invloed op de milieu impact van kleding. Wist je dat maar liefst 35% van de microplastics in ons water afkomstig is van kleding?  Dit is het grootste deel van de microplastics in de oceanen!

Wat kun jij doen?

 

Wees nieuwsgierig.

 

Ga op onderzoek uit.

 

Stel vragen!

Vraag jouw favoriete modemerk om uitleg.

Verder kijken

Verder lezen

Serie: Genaaid

Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat.

  

Dit is een goede gids

Het moderne handboek voor een duurzame lifestyle staat vol praktische en positieve tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, die groen en eerlijk doen leuk en bereikbaar maken. 

TEDx Marieke Eyskoot

Mariek Eyskoot is duurzame mode en lifestyle-expert. Ze zet stijlvol sustainable leven op de kaart. 

 

 

HetkanWEL

Op hetkanWEL staan praktische tips en positief nieuws over duurzaamheid. Ook vind je hier een tip over hoe je online kunt checken of jouw kleding duurzaam is. Handig!

 Film: The True Cost

De documentaire The True Cost geeft een beeld van de brede en complexe mode-industrie. Neem even contact met ons op als je de film wilt kijken, dan sturen we een link.

 

Onderzoeken naar de kledingindustrie

Op het platform De Correspondent staat een collectie artikelen over de kledingindustrie. Doorwrocht onderzocht en goed opgeschreven.

Pin It on Pinterest

Share This