Een zonnige maandagochtend…
als ik rond 10.00 uur mijn fiets neerzet bij het theehuis Monchouette om een gesprek over fairtrade te hebben met de eigenaresse Hillie Walet, is haar dochter bezig het toegangshek te openen. Het lijkt een rustige dag, maar binnenin het theehuis is er al volop bedrijvigheid.
Onder het genot van een verantwoord kopje koffie starten Hillie en ik ons gesprek over fairtrade. Allereerst brandt mij de vraag op de lippen: “Hoe komt dit theehuis, dat al bijna 13 jaar een begrip is in Leusden langs het Valleikanaal, aan zijn naam Monchouette? “ Het is een speelse samenvoeging van de woorden chouette (fr: steenuil) en het bekende zachte roomkaasje monchou. Hillie vertelt enthousiast over haar theehuis, waar de wandelaar en fietser natuurlijk ook koffie en fris kunnen drinken. Hillie doet er niet moeilijk over, want, zo meent zij, “waar het eenvoudig kan, gewoon fairtrade doen.”
Fairtrade
Monchouette schenkt zoveel mogelijk fairtrade en biologische drankjes en waar het kan kun je je laten verwennen met streekproducten. Daarnaast heeft het heerlijke ijs haar volle biologische en fairtrade aandacht. Als ondernemer vindt Hillie het belangrijk eerlijke producten in te kopen en aan te bieden. De consumpties kosten soms wat meer, maar het is te doen. Het is allang uit de ‘geitenwollen sokken sfeer’ getrokken, vertelt ze er lachend bij, schaterend beaamd door haar dochter die enkele dagen in de week meewerkt.
Het personeel dat op het terras bedient staat ook achter de keuze en vertelt graag over de herkomst van wat Monchouette te bieden heeft als bezoekers vragen naar fairtrade. Daarbij verwijst men tevens naar de menukaart waarop informatie te lezen is over de verantwoorde keuzes van de aangeboden consumpties. Hillie laat mij zien hoe Monchouette bijvoorbeeld thee presenteert: De bezoeker ontvangt een glas heet water en kan vervolgens uit een prachtige doos een smaakje kiezen, verpakt in een klein envelopje. Als je dat opent zie je een zakje thee met een papiertje waarop een korte tekst van een medewerker in een theefabriekje over de thee. Hij kan van de thee-opbrengst zijn kinderen goed onderwijs laten volgen in Sri Lanka, mede dankzij de theeproducent PEEZE.
Als de eerste klanten zich aanmelden op het warme terras is het voor mij alweer tijd om op te stappen, maar niet voordat Hillie mij haar drijfveer heeft genoemd: “Verander de wereld, begin bij jezelf.”
beeld en tekst: Theo Maat, lid Fairtrade Werkgroep Leusden
