De werkgroep Fairtrade gemeente Leusden

Chieni Wassink

Voorzitter Werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden

Een kwestie van goed doen?

Op de hagelslagverpakking van Fair Trade Original staat de slogan: “De lekkerste manier om iets goeds te doen”. Maar eerlijke handel is voor mij geen manier om iets goeds te doen. Het is voor mij: recht doen! Iets goeds doen heeft het gevoel van ongelijkheid in zich. De filantroop staat boven de ontvanger, het maakt afhankelijk. Zeg maar: Dank je wel! Fairtrade staat juist voor een gelijkwaardige positie t.o.v. de producenten. Zij hebben recht op een leefbaar bestaan. Wij hebben al zo lang ons verrijkt aan hun grondstoffen en producten. Fairtrade probeert dat te doorbreken door te werken aan een rechtvaardiger verdeling in deze wereld: eerlijke beloning, veilige werkomstandigheden en zorg voor het milieu. Daarom kies ik voor fairtrade! Dat lijkt heel eenvoudig door bij je inkopen in de supermarkt en in wereldwinkels en WAAR-winkels zoveel mogelijk te kiezen voor fairtrade. Zo eenvoudig is het niet altijd. Kan ik nog wel “profiteren” van die goedkope aanbieding van die leuke broek? Het blijft steeds weer keuzes maken…..

Like van der Ham-van Hulten

lid werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden

Consumptie, het liefst zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk. Het begint – gelukkig – een beetje te veranderen. Mensen worden zich bewust dat een leefbaar standaard voor iedereen in de wereld belangrijk is. Voor mij is eerlijk delen hierbij centraal.

Ik ben opgegroeid in Afrika en Azië, een prachtige ervaring. Ik ontmoette mensen uit diverse culturen en zag met hoe weinig de mensen rondkwamen. Niet altijd even eerlijk. Van huis uit kreeg ik mee: gelijke kansen voor iedereen. Een eerlijke loon hoort daarbij.

Ik draag graag bij om in Nederland mensen bewust te maken van de productieprocessen, de kosten daarvan en de mensen achter de producten zodat uiteindelijk eerlijke handel heel normaal wordt.

Wim Visser

Lid werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden – voorzitter wereldwinkel Leusden

Armoede krijg je de wereld uit als ieder mens de gelegenheid krijgt in zijn eigen onderhoud te voorzien. Dat kan alleen als je een redelijk inkomen kan verwerven uit de diensten of producten die je aanbiedt. Maar het is overheden nog steeds niet gelukt om dat voor elkaar te krijgen. Dus moet je als particulier iets doen. FT is daarvoor een prima middel. Voor mij het motief om mij voor FT in te zetten.

Theo Maat

lid werkgroep Fairtrade Gemeente Leusden

Opa Theo en kleindochter Robin  zijn dol op bananen en pure hagelslag. Robin weet al van ‘delen dichtbij’, want vaak vraagt ze: “Opa, mag ik ook ’n hapje?” Delen dichtbij met zo’n kleindochter doet opa graag, maar hij denkt daarbij ook aan ‘delen ver weg’, want daar vragen (groot)ouders en (klein)kinderen van hun oogst vaak: “Mag ik ook een hapje?” In de hoop dat we wereldwijd steeds meer eerlijk willen delen en dat ook doen, deelt opa nu fairtrade bananen en fairtrade hagelslag met zijn kleindochter. Thuis en via de werkgroep Fair Trade in Leusden wil hij zich inzetten voor wereldwijd eerlijk delen. Gaat Robin straks ook ‘ver weg delen’?

 

Pin It on Pinterest

Share This